Žvýkací tabák slovem

Pár slov o žvýkacím tabáku

V tomto článku si řekneme pár slov o žvýkacím tabáku, jeho historii, na jaké typy se dělí i něco o legislativě. Byť se klasifikuje jako tabákový výrobek, tak není určený ke kouření. Již z přídavku ,,žvýkací“ lze odvodit, že jeho použití bude odlišné od klasických známých tabákových výrobků. Jeho užití ve smyslu rozpouštění v ústech je samo sebou pomocí žvýkání. Ovšem pozor, nepleťte si žvýkací tabák s orálním. Jsou to dva naprosto odlišné produkty. Orální tabák je ve formě prášku nebo drti, zatímco žvýkací tabák musíte skutečně slinami stimulovat, abyste z něj dostali šťávu s nikotinem.

Zpravidla se žvýkací tabák v ústech umisťuje mezi dolní ret a zuby, případně oblíbenější je užití mezi horním rtem a zuby. Postupným žvýkáním dochází k uvolnění samotného nikotinu, spolu s dalšími látkami a příchutí tabáku. Právě v příchutích tabáku se nejvíce vyznačuje značka žvýkacího tabáku Thunder – jehož srovnání a recenze se můžete dočíst v tomto článku.

 n_zvyktabak (2)_1

 

Výroba tabáku

Spočívá v jeho jednoduchosti. Listy tabáku se postupně suší, nasolují, sekají, fermentují, sladí a dodává se jim příchuť. Právě v konečné fázi dochází k výrobě různých jeho podob – twist, bag, apod.

 

Něco z historie

Pro některé je to překvapující, pro některé ne, ale žvýkací tabák jako takový má dlouhou historii. Prakticky se jedná o jeden z prvních stylů užívání tabáku. Původem je z Jižní a Střední Ameriky, kdy zdejší kmeny žvýkaly tabák dlouho před příjezdem Evropanů. Proč to dělaly? Tabák samotný jim dodával potřebnou energii, byl znakem dospělosti, a navíc se velice často míchal s listy koky, jež jsou hlavní složkou při výrobě kokainu. V kooperaci s listy koky dostávalo žvýkaní tabáku naprosto jiný rozměr.

V průběhu 19. století byla právě výroba tabáku jedním z pilířů ekonomiky Spojených států Amerických (USA). Většina farmářů (zejména v jižních státech) pěstovala tabák ve formě ,,vedlejšáku“ pro své účely či směnný obchod – velice žádané platidlo. Na přelomu 19. století dosáhl tabákový průmysl svého maxima. Obyvatelé v některých městech byli téměř všichni zaměstnanci tabákových fabrik.

Kupříkladu užití žvýkacího tabáku bylo naprostou rutinou vojáků během občanské války v USA (známé jako Sever proti Jihu). Žvýkací tabák se stal tedy jedním ze symbolů této války.

Dnešní doba žvýkacímu tabáku moc neprospívá. Byť je nejrozšířenější mezi sportovci (zejména pak hokejisty) a Švédsko je jeho největším producentem, Evropská unie to vnímá jinak. Více si to rozebereme poté v odstavci týkající se legislativy.

 

Druhy a rozdělení

Stejně tak i jako jiné výrobky, tak i žvýkací tabák má své různé druhy a typy. Záleží tedy na preferencích daných uživatelů.

Loose leaf

V překladu je znám jako volný list. Jedná se o nejzákladnější verzi žvýkacího tabáku. Svým charakterem je nejrozšířenější po celém světě. Jedná se o slazené a sekané tabákové listy, které jsou velmi často dochucované různými příchutěmi.

Plug

Ve své podobně je slisován do formy kostky, samozřejmě po sekání, slazení a dochucení listu. Lze tedy jeho formu užít celou nebo rozdělit na část. Tento druh je ovšem spíše na ústupu díky klesajícímu zájmu uživatelů. Hlavní výhodou tohoto typu je, že nemusíte tento tabák užívat pouze orálně, ale dá se i kouřit v dýmce (alespoň některé druhy plugu)

Twist (rope)

Již dle názvu známého z různých fastfoodů lze odvodit jeho formu. Tabákové listy jsou stočeny dohromady. Tento druh není nijak slazený a v Evropě již není skoro nikde k dostání.

Chew bags

Tyto žvýkací pytlíčky jsou jednoznačně nejrozšířenější a nejprodávanější formou žvýkacího tabáku. Pytlíčky obsahují nasekané listy tabáku. Ve své podstatě se jedná o nejjednodušší užívanou formu žvýkacího tabáku. Stačí si jednoduše vzít pytlíček do úst a žvýkat. Tento druh máme samozřejmě v nabídce i na našem eshopu. Stačí si vybrat značku a můžete vesele žvýkat. Doporučujeme žvýkací tabák Siberia, jehož srovnání a recenze se můžete dočíst ZDE (link).

 

Užívání

V předchozích článcích jsme se dozvěděli, co je to žvýkací tabák a co seženeme na běžném trhu. Jak se žvýkací tabák vlastně užívá? Kdo četl pozorně, tak již tuší. Žvýkací tabák si můžete vložit mezi horní ret a zuby nebo pod dolní ret. Díky přítomnosti slin dochází k rozpouštění a uvolňování tabákových šťáv, které jsou disponují dávkou nikotinu a příchutě. Uvolňování šťávy lze regulovat pomocí pohybu rtu a dásní a míry žvýkaní. Během žvýkání se Vám ústa začnou plnit tabákovou šťávou. Rozhodně nedoporučujeme tuto šťávu polykat. S rukou na srdci není to zrovna něco, co by se dalo nazvat pochutinou. Tyto šťávy je třeba vyplivnout, což zase vzhledem k Vašemu okolí není zrovna důstojné. Ovšem některé druhy švédských tabáků neprodukují tolik šťáv, díky čemuž není nutné tak často odplivávat.

 

Legislativa

Různé regulace a směrnice mocné a nemocné Evropské Unie nezůstaly bez povšimnutí. Prozatím žvýkacího tabáku jako takového se nijak nedotkly. Ovšem orální tabák je v naší republice a zbytku Evropy zakázaný. WHO neboli Světová zdravotnická organizace vydala na počátku roku 1985 studii, podle níž je užití orálního tabáku karcinogenní. Na základě této studie bylo v celé EU plošně zakázáno užívání orálního tabáku. Navzdory tomu, že tato studie byla stejnou organizací, tedy WHO, prohlášena za neprůkaznou, tak Evropská unie si své stanoviska stále drží. Jediné Švédsko si díky své historii těchto tabáků udrželo výjimku, a tento typ je zde povolen.

 

Výhody a nevýhody

Žvýkací tabák se opět dostává do obliby především díky velmi mladým uživatelům, kteří i navzdory zákazu Ministerstva zdravotnictví o prodeji a užívání tabákových výrobků, hojně tento druh v nelibosti učitelů a rodičů, užívají. Nespornou výhodou je příval energie a dobré nálady, začeš vděčíme nikotinu. Vzhledem k tomu, že se tabák nepálí, tak se nedostávají do plic nebezpečné látky, tedy alespoň ne ty, které vznikají při kouření cigaret.

Je zřejmé, že vzhledem ke klasifikaci produktu do tabákových výrobků, nebude ani žvýkání pro tělo to nejlepší. Během žvýkání se do úst dostává spousta látek, které jsou zodpovědné za zvýšení nebezpečí rakoviny úst. Opět tedy NEDOPORUČUJEME polykat tabákové šťávy. V případě polykání Vás čeká nepříjemné překvapení v podobně zažívacích a trávicích potíží. Ty se ve většině případů dostaví velice rychle. Dále je nutné si uvědomit, že díky přítomnosti látky nikotinu je návykový podobně jako cigarety.

 

Závěr

Tak jsme na konci článku, kde jsme si shrnuli určité aspekty v oblasti žvýkacích tabáků. Pokud balancujete nad tím, zda si žvýkací tabák zakoupit či nikoliv, poskytnu Vám svůj skromný názor. Žvýkací tabák se může stát dobrým sluhou, ale také zlým pánem. Podobně jako kouření cigaret, nadměrné užívání kofeinu a jiných zlozvyků i žvýkací tabák přináší kromě příjemných věcí i ty nepříjemné. Je nutné a důležité toto brát v potaz.

 

 

Zpět do obchodu

Affiliate program